3η Διακρατική Συνάντηση Εργασίας δικτύου “Let’s Go Circular!”

4/25/20241 λεπτά ανάγνωσης

Η 3η διακρατική συνάντηση εργασίας του έργου “Let’s Go Circular!” του Προγράμματος URBACT IV πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16 με 17 Απριλίου 2024 στη Ρίγα της Λετονίας. Η διοργάνωση της συνάντησης έγινε από την Εταιρεία Ενέργειας της Ρίγα (Riga Energy Agency – REA). Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον Γενικό Διευθυντή.

Τους εταίρους του δικτύου υποδέχτηκε στο κτίριο του Δημαρχείου κατά την πρώτη μέρα των συναντήσεων, ο κ. Viesturs Zeps, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Επιτροπής Στέγασης και Περιβάλλοντος της πόλης της Ρίγα. Ακολούθησαν αναλυτικές παρουσιάσεις σχετικά με τον στόχο που έχει θέσει η πόλη για ολιστική κλιματική ουδετερότητα, τη στρατηγική στη διαχείριση απορριμμάτων, τον ορισμό τοπικών περιοχών για δοκιμή της κυκλικής οικονομίας όπως είναι η Κεντρική Αγορά της Ρίγα ενώ παρουσιάστηκαν και οι εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που έχουν σαν στόχο την μετάδοση των αρχών της κυκλικής οικονομίας από την κα Ieva Kalnina, εμπειρογνώμονα πάνω σε θέματα κυκλικής οικονομίας της Ρίγα.

Η 1η μέρα περιλάμβανε επισκέψεις σε χώρους – παραδείγματα εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας όπως είναι ο 1ος μόνιμος χώρος ανταλλαγής δομικών υλικών και σημείο διαλογής απορριμμάτων της Λετονίας, ο οποίος λειτουργεί από της εταιρεία CleanR Grupa.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη «θερμοκοιτίδα» κοινωνικής καινοτομίας «VISKAĻI» η οποία αποτελεί έμπνευση της Μ.Κ.Ο. FREE RIGA και λειτουργεί στο πλαίσιο της επαναχρησιμοποίησης κενών χώρων και κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα, η πρώην σχολή Αεροναυπηγικής της Ρίγα φιλοξενεί περίπου 200 καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και άλλους ανθρώπους οι οποίοι ζουν και εργάζονται εντός του κτιρίου χρησιμοποιώντας κυκλικές προσεγγίσεις στην καθημερινότητά τους τόσο για την επισκευή του κτιρίου όσο και για την εργασία τους.

Κατά τη 2η μέρα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες διαμοιρασμού γνώσης και δικτύωσης μεταξύ των εταίρων του δικτύου. Η επικεφαλής εμπειρογνώμονας του δικτύου κα Ελένη Φελέκη καθοδήγησε και υποστήριξε τους παρευρισκόμενους σε αυτές τις δραστηριότητες, παρουσίασε τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και έδωσε συμβουλές και ιδέες σχετικά με την επιτυχή συνέχιση και υλοποίηση του έργου τοπικά.